Daha fazla bilgi:
İnsan fizyolojisinin modellenmesinde karşılaşılan zorluklar henüz aşılabilmiş değildir. Hücre kültürleri insanlardaki ilaç-organ, ilaç-ilaç ve ilaç-organ-organ etkileşimlerini gerçekçi yansıtamadıkları için ilaç araştırmalarındaki tahmin güçleri sınırlı kalmaktadır. Diğer yandan hayvan modelleri, organ- ve çoklu-organ işlevlerini kısmen yansıtabilmekte, ancak insan ve hayvan fizyolojileri arasındaki farklılıklara bağlı olarak hatalı sonuçlar verebilmektedir. Çip üstü doku/organ sistemleri ise, insan hücre kültürlerini dokuya-özgü üç-boyutlu mikroçevre düzeninde oluşturma hedefiyle doku mühendisliği yaklaşımlarından ve üç-boyutlu biyobasım (3BB) dâhil çeşitli mikro-fabrikasyon yöntemlerinden faydalanmakta olan güncel bir yaklaşım olarak dikkat çekmektedir.
Bu çalışma ile ilk defa, 3BB teknolojisi kullanılarak insan periodontal ligament (PDL)-alveolar kemik biyoarayüzünü temsil eden bir mikrodoku modeli geliştirildi. Birbirlerinden farklı biyomürekkep ve hücre bileşimlerine sahip doku katmanları, mikroakışlı çip platformuna entegre edilerek kültürde takip edildi. Biyoarayüzdeki periodontal-osteoblastik hücreler arası temas izlendi ve model ilaç tetrasiklin etkileşimleri gerçekleştirildi. Bulgular, 3BB perio/osteo mikro doku platformunun insan periodontal hastalıklarının araştırılmasında yeni bir preklinik in vitro model olarak kullanım potansiyeline işaret etmektedir.
İlgili makale:
Vurat MT, Şeker Ş, Lalegül-Ülker Ö, Parmaksız M, Elçin AE, Elçin YM (2021) Development of a multicellular 3D-bioprinted microtissue model of human periodontal ligament-alveolar bone biointerface: Towards a pre-clinical model of periodontal diseases and personalized periodontal tissue engineering. Genes and Diseases, online 28 November 2020 (DOI: 10.1016/j.gendis.2020.11.011).