Kas yaralanmaları için önemli buluş
Trombositten zengin plazma temelli fibrin mikroküreler
Mayıs 2016
çevrimsel tıp bakış açısı
as yaralanmaları uzun dönemli şiddetli ağrılara ve fonksiyon bozukluklarına neden olmakta ve dünya genelinde yüz milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Kas yaralanmaları sonrası normal doku yenilenmesi yavaş ilerlemekte ve büyük boyutlu yaralanmalarda iyileşme süreci çoğunlukla tamamlanamamaktadır.
Rejeneratif süreci düzenleyen ve yara iyileşme basamaklarını taklit eden biyomalzemeler ve kök hücre teknolojileri ElçinLab’ın uzmanlık alanları arasındadır. Trombositten zengin plazma (TZP), tam kandan elde edilen, yapısında damarlaşma, yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi süreçlerinde görev alan büyüme faktörlerini içeren kan kaynaklı bir üründür. Buluş, doğal yara iyileşmesinde görevli otolog büyüme faktörlerini içeren fibrin mikrokürelerin kök hücre enkapsülasyon aracı olarak kullanımıyla, kas yaralarının iyileşmesini ve anjiogenezi hızlandıran bir aktif tıbbi cihaz/malzeme ve yöntem sunmaktadır. Fibrin mikroküreler kendi başlarına da uygulanabilmekte olup, buluşun halen diğer rejeneratif uygulama alanlarındaki etkinliği değerlendirilmektedir.
ElçinLab’da geliştirilen buluşun patent başvurusu 2012 yılında yapılmış; dört yıl süren uzun bir sürecin sonunda Avusturya Patent Ofisi'ndeki incelemesi başarı ile sonuçlanmış ve nihayet 20 yıl süreli incelemeli patent olarak 23 Mayıs 2016 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Buluş, A61K 35/14, C12N 5/00, C12N 11/02 ve C07K 14/00 olmak üzere dört tasnif sınıfında yer almaktadır.
Daha fazla bilgi için:
Türk Patent Enstitüsü; “Trombositten Zengin Plazma, Alginat ve Trombin Kullanılarak Fibrin Mikrokürelerin Hazırlanması Yöntemi” (Tescil Numarası 2012/01068; Tescil Tarihi 2016/05/23)
Kardiyak perspektiften ECM ve rejeneratif tedaviler
ECM yalnızca bir protein ağı değil, dinamik ve yaşayan bir ortamdır …
Nisan 2016
çevrimsel tıp bakış açısı
kstraselüler matriks (ECM; hücre dışı matriks), taşıdığı dokuya-özgü mekanik özellikleriyle bulunduğu ortamın işlevlerini aktif olarak düzenler. Parenkimal ve stromal hücreler dokunun devamlılığını sağlayacak şekilde çevresel uyarılara bağımlıdır. Kök hücreler de benzer olarak, gelişim basamaklarında ve erişkin canlıda değişen sertlik, kesme kuvveti ve basınç gibi çevresel etmenlerle karşı karşıya kalır. Erişkin kök hücreler, hastalık ve yaralanmalarda dokunun yapısal ve içerik bütünlüğünün sürdürülmesinde görev alırlar.
Rejeneratif (yenileyici) tıp yaklaşımlarında, özelde iskemik kalp yetmezliği ve miyokard enfarktüsü gibi kalp-damar hastalıklarına yönelik klinik-öncesi ve klinik yenileyici tıp araştırmalarında ECM’nin önemi vazgeçilmezdir.
Nisan 2016 tarihli Stem Cell Reviews and Reports dergisinde yayınlanan ElçinLab adresli yeni bir makalede, kalp kasını etkileyen hastalık koşullarına ve tedavi sürecinde meydana gelen değişimlere temel bilimsel bakış açısıyla yaklaşılırken, klinisyenlerin de faydalanmasına yönelik kardiyak perspektif çerçevesinde, mikro-mekanik kuvvetlerin kök hücre kaderine olan etkisinin işlevsel önemi üzerinde durulmaktadır.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, yenilenen ElçinLab'ın açılışını yaptı.
Hücresizleştirilmiş doku ve organlarla rejeneratif tedaviler
Doku mühendisliği için doğa ile işbirliği…
Mart 2016
çevrimsel tıp bakış açısı
ücresizleştirme (deselülerizasyon) teknolojisi, rejeneratif tedavilere yönelik olarak çeşitli kaynaklardan elde edilen doku ve organların biyoaktif içeriklerinin ve üç-boyutlu doğal mimarilerinin korunarak hücrelerinden arındırılması ve elde edilen yapıların doğal rejeneratif biyomalzeme olarak kullanılmaları ilkesine dayanmaktadır. Korunan biyoaktif bileşimleri ile bu sınıf biyomalzemeler, uygulandıkları hasarlı bölgede hücre sinyalleşmesini ve makrofaj aktivasyonunu uyararak yeniden modellenmeyi ve rejenerasyonu hızlandırmaktadır. Gösterilen bilimsel ilginin yanısıra, öncü şirketlerin Ar-Ge çalışmaları sonucunda hücresizleştirilmiş biyogreftler artan etkinlik ve çeşitlilikte piyasaya sunulmaktadır.
17 Mart 2016 tarihli Biomedical Materials dergisinde yayınlanan ElçinLab adresli makalede, hücresizleştirme teknolojisi ile doku ve organlardan elde edilen rejeneratif hücre dışı matriks temelli ürünlerin klinik tedavilerdeki performansı ve yeni potansiyel ürünler hakkında güncel durum değerlendirilmesi yapılmaktadır. Derginin Baş-editörü Harvard-MIT HST’den Prof. Myron Spector, Editoryal makalesinde ElçinLab adresli perspektif derleme üzerinden konunun önemini vurgulamaktadır.
Kuartz kristal mikrobalans temelli kök hücre biyosensörü
Kök hücre biyolojisi ve mühendisliğin kesişmesi...
Aralık 2015
çevrimsel tıp bakış açısı
ücreler iç ve dış ortamlarında değişikliklere neden olan kimyasal maddeler, elektriksel veya mekanik uyarılar ya da ilaç aktif maddeleri gibi dış uyaranlara yanıt olarak; adhezyon, yayılma, çoğalma ve göç etme gibi hücresel davranışlarını değiştirirler. Dış uyaranlara karşı gerçekleşen bu tür hücresel değişikliklerin belirlenmesi, hücresel fizyolojik analiz, toksikolojik değerlendirme, ilaç analizleri, çevresel izleme ve tıbbî tanı gibi alanlarda kritik öneme sahiptir. Son yıllarda, hücresel cevapların belirlenmesinde herhangi bir belirteç moleküle ihtiyaç duymayan ve eş-zamanlı olarak analiz imkanı sunan teknolojilerin geliştirilmesine olan ilgi giderek artmaktadır.
8 Ekim 2015 tarihli Artificial Cells, Nanomedicine, and Biotechnology dergisinde yayınlanan ElçinLab adresli yeni bir makalede, mezenkimal kök hücrelerin farklı özelliklere sahip kuartz kristal yüzeylere bağlanma davranışını ve antimitotik vinblastin molekülünün kök hücreler üzerindeki çoğalmayı durdurucu etkilerini eş-zamanlı olarak ölçebilen kuartz kristal mikrobalans temelli hücre biyosensörü ile ilgili bulgular sunulmaktadır.
Kök hücre temelli rejeneratif yara grefti
İyileşmeyen yaralara köklü çözüm...
Eylül 2015
çevrimsel tıp bakış açısı
eri, kendini yenileme özelliği ile diğer pek çok doku ve organdan ayrılır. Ancak, geniş alanlı yanıklar, diyabetik yaralar ve bası yaraları gibi klinikte karşılaşılan "zor” yaralarda geleneksel tedavi yöntemleri yetersiz kalabilmektedir. Muhtemel enfeksiyon riskleri engellenip onarım sağlansa bile yara bölgesinde belirgin yara izi (skar) oluşumu engellenememektedir. Son yıllarda çeşitli doku/organ hasarlarında kök hücrelerin ve rejeneratif biyomalzemelerin kullanımı ile doku mühendisliği yaklaşımı daha etkin çözümler sunmaya başlamıştır.
Erken elektronik baskısı 30 Temmuz 2015 tarihinde Journal of Tissue Engineering and Regenerative Medicine dergisinde yayınlanan ElçinLab adresli makalede, sığır ince bağırsak submukoza tabakasından elde edilen deselülerizasyon temelli aktif biyomalzemenin kritik boyutlu tam kalınlıktaki yaralarda etkinliği değerlendirilmiştir. Aynı araştırmada, allojenik kemik iliği mezenkimal kök hücrelerinin geliştirilen biyoaktif greft ile beraber kullanımının iyileşme sürecine olan katkıları incelenmiştir. Bulgular, geliştirilen aktif biyogrefti uygulanan kritik boyutlu tam kat yaraların hızla kapandığını, kök hücre kullanımıyla skar doku oluşumunun büyük ölçüde engellendiğini göstermektedir.
Dondurulabilir “kullanıma hazır” biyoyapay karaciğer
Karaciğer destek sistemleri için fonksiyonel hepatositlerin mikrokapsüllenmesi ve kriyokorunması…
Ekim 2015
çevrimsel tıp bakış açısı
araciğer destek sistemleri, akut karaciğer yetmezliği bulunan ve karaciğer naklini bekleyen hastaların geçici süre ile desteklenmesini hedefler. Hasta kanının hemodiyaliz ve hemoperfüzyon yoluyla süzülmesi temeline dayanan “yapay” karaciğer destek sistemleri, karaciğer hastalığında görülen çok çeşitli metabolik bozuklukları kontrol edebilecek yeterlilikte değildir. Karaciğerin ana metabolik hücreleri olan hepatositlerin sisteme dâhil edildiği “biyoyapay” karaciğer destek cihazları bu potansiyele sahiptir. Bu konudaki Ar-Ge çalışmalarında, immün sistem bileşenlerini engelleyip besinlerin ve oksijenin geçişine izin veren, ihtiyaç anında derhal kullanıma alınabilen, bu nedenle dondurulabilir özellikte olan ve donuk hepatositlerin metabolik fonksiyonlarının korunduğu yarı-geçirgen sistemler üzerinde durulmaktadır.
8 Ekim 2015 tarihli Artificial Cells, Nanomedicine, and Biotechnology dergisinde yayınlanan ElçinLab adresli yeni bir makalede, hepatositlerin kalsiyum alginat mikrokürelerde, kitosan tripolifosfat kürelerde ve üç-katmanlı alginat-kitosan-alginat mikrokapsüllerde enkapsüle edilmiş ve serbest formdaki primer hepatositlerin canlılığı ile bazı sentetik ve oksidatif metabolik fonksiyonlarına farklı kriyojenik saklama şartlarının etkileri konusunda elde edilen bulgular paylaşılmaktadır.